Yogalærer og ejer af Ø-yoga Ærø: Kristine Skytte Glue

Seneste nyheder

Vejrtrækning i Ashtanga yoga

Vejrtrækning i Ashtanga yoga

Hvordan trækker man vejret til Ashtanga?

Yogalæreren David Swenson skriver, er der nogle elementer i yoga, der eksisterer i det usete og som gør yogaen til mere end blot fysiske øvelser.

En af dem er ujjayi-åndedrættet.

Ujjayi betyder sejrende og bruges i Ashtanga yoga. I andre yogaformer er der ikke samme fokus på vejrtrækningen – i Iyengar yoga vil eleverne blot blive opfordret til at huske at trække vejret 😊

Man laver ujjayi ved at klemme stemmelæberne lidt sammen, så der opstår en susende lyd i bunden af halsen.

Du kan prøve at hviske, så vil du måske kunne fornemme stemmelæberne, som der lyden kommer fra.

Du kan hviske hej eller hahhh, derefter forlænge lyden med åben mund og så prøve at lukke munden og fortsætte lyden med vejrtrækningen.

Man får en fornemmelse af plads bag i halsen, hvor luften kan samle sig på ind- og udånding.

Vejrtrækningen bliver naturligt bremset, når stemmelæberne presses sammen og hjælper os med at holde en rolig vejrtrækning, også når stillingerne er krævende.

Udfordret vejrtrækning i ashtanga yoga

Nogen vil trække vejret hurtigere i en vanskelig stilling, men her gælder det netop om at trække vejret langsommere for at holde fokus. Hvis det ikke er muligt, skal man trække sig lidt tilbage og gøre stillingen mindre krævende.

Ujjayi vejrtrækningen er et fokuspunkt i træningen. Når man opdager, at tankerne vandrer, vender man tilbage til åndedrættet – det gælder også i meditation. Eller åndedrættet kan fortælle at man arbejder for hårdt, hvis man ikke kan holde det roligt.

Men hey, du skal ikke bekymre dig, hvis det ikke lykkes dit at holde fokus på vejrtrækningen hele vejen gennem timen… For begyndere vil det være nok at fokusere på stillingerne, for mere erfarne er den en evig øvelse!

Du kan læse mere om Ashtanga yoga her. Vejrtrækningen fungerer i en vekselvirkning med de såkaldte kropslåse, som du kan læse mere om her.

Du kan også læse om andre yoga stilarter.

Comments:

Leave a reply