Seneste nyheder

Effektivitet

Vækst og effektivisering

Som nogen måske ved, kører der lige nu et 2-årigt EU-projekt på hele Sydfyn: Styrket Erhverv i Gadeplan, som handler om digitalisering, erhvervsudvikling og VÆKST.

Jeg deltager sammen med omkring 40 andre erhvervsdrivende fra Ærø.

Jeg er sikker på, at vi alle sammen ønsker at overleve her i vintermørket og vi vil også gerne vækste. Men vækste for hvad?

 

Samfundets forventninger

Der er en forventning om, at vi vil lægge rigtig mange timer i arbejdet – og det er ikke kun fra de velmenende undervisere, det er generelt.

Det er både fra regeringen, fra online-kurser, fra samfundet. Diskursen er:

“Vil du have egen virksomhed, skal du være klar til at gøre en indsats og arbejde hårdt i rigtig mange timer.”

Det er der også mange erhvervsdrivende på Ærø der gør. Særligt om sommeren.

Vi skal effektivisere og tidsoptimere, men til hvad? For at kunne arbejde mere?

 

At bryde ud

Marieke fra Hjertemod spurgte så relevant: “Hvad hvis man ikke kan? (eller vil?)”

Og svaret var: “Men så må man jo gøre det alligevel.”

Hvad hvis man ikke ønsker at passe ind i et stramt skema? Vi vil vist alle sammen gerne arbejde mest hensigtsmæssigt, men mange er netop på Ærø, fordi vi ønsker en anden tilværelse.

 

Stress og pres

Jeg var træt af at arbejde så meget, træt af lange dage, hvor jeg hentede alt for sent og skulle stresse med aftensmaden – og så tænde computeren når børnene var lagt. Ærø skulle være noget andet.

Jeg har stadig lange to do lister og jeg kunne sagtens arbejde videre, når børnene sover. Men jeg vil gerne leve en anden slags tilværelse!

Som svar på mit tidligere blog-indlæg fik jeg af flere at vide: “Du skal ikke ligge under for samfundets krav.”

Men der vil jeg spørge som Marieke: “Hvad hvis man ikke kan lade være?”

Det er dog dette samfund vi lever i, og meget af den prægning vi får, er vi ikke engang bevidste om. Virkelig at bryde ud, virkelig at leve et andet slags liv, det er noget helt andet og måske mere som Maj My og hendes mand har gjort.

 

Det gode liv

Det er ikke fordi jeg vil ligge på sofaen og spise fyldte chokolader (ok, måske lidt en gang i mellem).

Jeg vil bare gerne have et liv, som jeg har tid til at mærke. Hvor jeg kan være til stede med det, der er vigtigst (og det er børnene lige nu) og hvor jeg ikke vækster til ukendelighed eller giver køb på mine værdier.

Jeg vil da gerne digitalisere, men det vigtigste i mit arbejde er stadig mine fysiske hold, hvor vi mødes på måtten, hvor kroppene arbejder i virkeligheden (og ikke får nakkeskader af mobilbrug).

Et liv, hvor jeg med god samvittighed kan gå en tur med gode veninder, bage boller, hoppe i havet.

Og som lige nu, sidde og stirre ud over markerne på høje flammer fra et stor bål, genboen har tændt på marken.

Hvordan vil du bruge din tid?

Comments:

 • Anders

  november 15, 2018 at 7:59 pm

  Kære Kristine

  Sikke en fin blog du har lavet. Og gode refleksioner.
  Jeg bliver simpelthen nødt til at knytte en lille historie til dit indlæg her.

  Det eneste jeg husker fra tysk i gymnasiet for over 20 år siden, er en novelle, vi skulle læse… det var første gang, jeg faldt over noget, som stillede spørgsmålstegn ved denne “vækstideologi” (novellen må være skrevet et stykke tid før dette egentlig slog igennem). Jeg synes, historien er så fin og eftertænksom, at jeg må dele den med dig her.

  Et ældre velstående tysk turistpar er på ferie i Portugal, hvor de ved middagstid møder en ”fattig” fisker, som ligger og slapper af. Tyskeren spøger, hvorfor han ikke er ude og fiske, hvortil han svarer: ”Jeg var ude og fiske i morges og har nu solgt mine fisk”. Tyskeren siger: ”Jamen, du kunne tage ud og fiske mere. Så ville du tjene flere penge, og kunne købe dig en større båd. Med en større båd kunne du fange endnu mere, og så kunne du en dag ansætte fiskere på din båd. I kunne fange endnu mere, og du kunne en dag købe flere både, ansætte mange fiskere og en leder til at holde øje med dem”. Fiskeren ser på tyskeren og spørger: ”Jamen, hvad skulle jeg så lave?”. Tyskeren svarer glad: ”Så kunne du ligge her i hængekøjen og slappe af”. ”Det gør jeg jo allerede!”.

  Håber du nyder din tid 🙂

  Hilsner Anders

   • Anonym

    november 16, 2018 at 6:31 pm

    Jeg har garanteret fortalt dig den… jeg har vist fortalt den et utal af gange til alle mulige 🙂

 • Name

  januar 24, 2019 at 2:35 pm

  Skidegodt skrevet, bliv ved med det.
  Jeg har lige en kommentar (Nu kender jeg ikke til projektet, så beklager hvis jeg ikke har forstået det ret). I min teori har jeg lavet to grupper af danskere, velvidende at mange falder uden for grupperne, og at man ikke kan inddele et samfund i grupper, og ellers skulle der være langt flere end to.
  I grunden vil vi allesammen bare gerne opnå succes, fordi vi tror det giver os mere frihed og dermed glæde. Nogle tror, at den frihed og glæde opstår for dem hvis de har frit skema, og er afslappet (som du beskriver det), andre tror at de opnår friheden gennem mange penge, og en høj social status. Samfundsproblemet opstår når “karrieremenneskerne” sidder på en højere politisk stilling (hvilket nok altid vil ske, da “fritidsmenneskerne” sandsynligvis ikke finder den post attraktiv), og glemmer at der findes “fritidsmennesker”, så de iværksætter et projekt som det her, i troen at de gør noget godt for alle.
  Det er min teori, og den er sandsynligvis på afveje, men pyt.

Leave a reply