Seneste nyheder

Morgen i Levanto

Ferie med familien. Morgen på stranden i Levanto. To damer slentrer afslappede langs med vandkanten i matchende kridhvide badedragter med forskelligt snit, deres bløde former sitrer blidt for hvert skridt.

En mor og datter kommer forbi, datteren helt fast og spændstig, bevæger sig med stolthed. Moren kan ikke være sådan, kødet tynger, nakken er bøjet, hun bærer på så meget mere end sin krop. Sit eget liv og også datterens sorger og bekymringer, vægten af datterens fremtid og lykke. Derfor kan pigen gå let og oprejst, helt uden at vide, hvad der bliver holdt for hende.

Jeg tillader mig lidt tid alene på Piper Bar, en træterrasse løftet over stranden, sandslidte bjælker, den svage duft af kaffe og saltvand og solcreme. Senere duften af ristet brød, oregano, ost. Cappuccinoens mælk er fed og velsmagende, som fløde.

Jeg elsker morgner, en ny dag, en ny begyndelse, nye muligheder for i dag at gøre det bedre, for i dag at have det bedre. Det klare lys, en renvasket by, færre mennesker og kun lidt trafik, morgenmaden, kaffe på La Dolce Vita, en latte macchiato i et højt glas, en vegan croissant med hindbærmarmelade, ananasjuice.

Men mest af alt betyder det, at vi endnu en gang har overlevet natten, at jeg endnu en gang er kommet ud på den anden side. Endnu en gang har jeg stået det igennem, pludselige paniktanker opstået ud af det blå, voldsom hjertebanken efter en pludselig ukendt lyd.

Jeg ligger og prøver at falde til ro, en indsovning, en opvågnen, halsen lukker sammen, jeg må tvinge vejrtrækningen igennem, jeg gisper efter luft, hvad hvis det en dag ikke kommer? En reminiscens fra da børnene var små, ikke flere opvågninger er påkrævet nu.

På gode Ærø i min egen seng vågner jeg af kattenes poter, af et klynk fra den yngste, af stemmer fra vejen, en bil der kører hurtigt forbi. Hvad kan der ske, hvem taler derude.

Jeg prøver at slappe af i kroppen, men tankerne stikker afsted, planlægning, lister, økonomi. Skriv det ned, jeg skriver alting ned, men det sætter hjernen i aktivmode, og den søger efter flere ting, der skal på listen.

Her vågner jeg om natten ved, at der bliver vandet i gårdhaven, det suser i bygningen og lyden af mange kraftige dråber, mod bladene på den store bougainvillea i midten. Jeg tænker på vasketøjet, og så pludseligt som det er startet, stopper det igen, og stilheden indfinder sig i komplekset.

Her er der er støj og halløj i gaderne, musikken, der forurener luften. Vinduet står vidt åbent mod himlen, og jeg synker ind i søvnen til byens pseudolyde, lyden af forsøget på at give turisterne langt mere end nok, de har nok mere brug for at sove, men jeg sov faktisk i nat.

Og vågnede til den friske by, en hjerne der er klar, rolig, men simrende fra nattens tanker og opslugt af drømme.

Denne tekst er anden del af beretninger fra min ferie 2019. Første del er trygt i Fyns Amts Avis og kan læses her: Med nattog til Venedig.

Comments:

  • Rikke

    august 7, 2019 at 3:04 pm

    Jeg holder meget af din måde, at fortolke feriebilleder på. Smukt og meget billedligt beskrevet. Kan næsten fornemme den stemning fra din hel egen morgen. Det klæder dig, at stikke af, gøre dig dine tanker og nyde en ny dag i eget udsøgte selskab. Tak fordi du deler din ferie på netop DIN måde – love it ❤ fuldstændig som det første billede du beskrev.

Leave a reply