Seneste nyheder

Historier fra Ærø

Lige for tiden snakker jeg hver uge med spændende mennesker på Ærø, som fortæller mig deres historier. Igen og igen bliver jeg begejstret over den særlige mentalitet, der synes at kendetegne ærøboer.

Det er så en lidt speciel oplevelse, at jeg ikke kan dele fortællingerne lige nu, selvom jeg ved, at historierne kommer ud i verden – til september. Jeg sidder med en enorm bunke materiale, som bare vokser for hver uge der går – og det ligner mere og mere en bog.

Jeg har lyst til at vise alle, hvor fantastiske mennesker og projekter, der er her på Ærø og det kommer jeg også til. Og jeg må også gerne fortælle en lille smule nu…

Dynamo Kaffe

For eksempel er jeg vildt begejstret for parret Mette og Martin, som de sidste 9 år har drevet Højriis Bed & Breakfast i Rise – når de ikke lige passer deres bageri/café/risteri i Herning. At parret har gang i et vildt spændende projekt på gården i Rise skal I nok komme til at høre mere om! Lige nu vil jeg bare fortælle om Martins kafferisteri, Dynamo Kaffe.

Martin finder selv kaffebønderne og sikrer at kaffen bliver produceret under ordentlige forhold. Han køber bønnerne direkte hos bonden, han rister selv kaffen og sælger den videre uden fordyrende mellemled. Det vil sige mellemled, der ikke generer indkomst til bonden, men nærmere udpinder ham. Med Martins metode kan bonden rent faktisk tjene på at dyrke kaffe – i stedet for, som Martin siger: “Han kunne lige så godt lade kaffen hænge på træerne og tage ind til byen og arbejde. Det koster ham penge at høste kaffen.”

Sådan er det ikke, når Martin køber det. På den måde kan bare den mængde kaffe der leveres her til vores lille samfund på Ærø gøre en kæmpe forskel for den enkelt bonde. Det er virkelig noget, jeg har lyst til at støtte!

Og så skal I nok høre mere til september, når bogen udkommer.

Billedet er fra byggepladsen i Rise – man kan godt fornemme udsigten ikke? Jeg vil gerne arbejde der, når det står klart!Havneudvidelse og whisky

Jeg har snakket med medarbejderne ved Søby Havn og hørt om havneudvidelsen og jeg er imponeret over deres vilje til at få det gennemført. Det samme med Ærø Whisky – hvor er det imponerende, hvad Michael med hjælp fra ærøboerne har fået sat i værk, bare fordi han begyndte at interessere sig for whisky.

Der er så mange ting, vi kan være stolte af på Ærø. At der er nogen, der tager initiativ og rykker! Vi hører igen og igen: “Jeg måtte gøre noget for min ø.” “Det var noget, der manglede og så måtte jeg jo lave det.” “Der var ikke andre, der kunne, så gjorde jeg det.” Og det er ikke småting folk kaster sig over her på øen. Alt det kan du læse meget mere om til september.

Ærøskibene Fylla og Samka

I mellemtiden har jeg også været ude og sejle med Fylla. Som nogen ved, var det en tur, jeg var en smule nervøs for. Faktisk så nervøs at jeg havde glemt min nøgle til det lokale, hvor jeg skulle undervise i yoga inden. Jeg havde taget en lidt for hurtig beslutning omkring min kropsstørrelse og havde taget min datters overtræksbukser med. Det kan ikke anbefales at stå i for små bukser i snevejr og blæst på dækket af et skib i fire timer.

Billedet er fra da vi ankom til Svendborg havn og nåede færgen tilbage til øen i sidste øjeblik. Som det ses, var det nok ikke det mest imponerende vejr til at blive bidt af at sejl.Men det med at sejle kan jo komme, nu forsøger jeg mig i hvert fald igen. I morgen stævner jeg ud ombord på Samka, hvor vi skal sejle til København og være med til Ærøforeningens fest ombord på skibet. Festen er på fredag den 10. maj kl. 16. Jeg glæder mig!

Min dejlige fotograf Bjørg Dalheim tager toget over og står klar til at modtage skibet på Larsens Plads ved Amaliehaven. Det er ikke hende, der har taget billederne her på siden – hendes smukke billeder får I også først at se, når vi nærmer os september.

Til gengæld skal jeg have min snart 12-årige datter med og vi skal nok hænge ud i styrehuset og lære alt hvad vi kan om navigation! Ellers nogle gode tips til 24 timer til søs?

No Comments

Leave a reply