Seneste nyheder

en almindelig krop

En almindelig krop

Hedebølge. Luften dufter af fremmede lande, af Toscanas støvede bakker, af de nøgne sandfarvede gader i Syrien. Over naboens mark vender rækker af solsikkehoveder sig mod solen, mejetærskeren kører forbi soveværelset i den sene aften og markerne er gule og lysende. Planterne visner ned, der hvor vi ikke vander.

Men hvor føles det godt, at kunne gå ud og hente æg ved hønsene, derefter i drivhuset efter tomater, agurker og persille, så udenfor efter salvie til te og til sidst tilberede frokost med æg, grøntsagerne og det arabiske krydderi, zaatar, til.

En almindelig krop

I går var der en elev, der sagde til mig:

“Du ser jo rimelig… almindelig ud.”

Vi havde snakket om min kropslige uddannelse og mine 16 år med yoga, og hun sagde det, mens hun aede mig en smule på armen.

Jeg ved ikke, om det var et kompliment, det er nok mere en konstatering. Ja, jeg ser da vist meget almindelig ud, men man må åbenbart forvente noget andet efter al den træning?

Jo, jeg kunne leve på diæt og spise lowcarb eller anti-inflammatorisk mad og I kan tro, jeg gør, hvad jeg kan, for det ligger i tiden, at man må optimere sig selv. Men jeg er også bare et ganske almindeligt menneske, der holder (meget) af flødeboller og rosévin og et stykke mørk chokolade selv efter morgenmaden.

Det man ikke selv har

Jeg har en veninde, jeg beundrer meget af flere årsager, men en af dem er, at hun er meget slank, nogen ville måske sige mager. Det ligger tættere på den krop, jeg forestiller mig som den ideelle, og som jeg ikke selv har. Hvis jeg gransker min hjerne, er min forestilling om den perfekte krop en 24-årig professionel balletdansers.

Det ligger også i tidsånden. Et noget urealistisk kropsideal, for sådan ser almindelige mennesker ikke ud – og hvis de gør, kræver det et stort arbejde. Det store arbejde vil jeg hellere lægge et andet sted og jeg vil også gerne have energi til det.

Min veninde beundrer omvendt min krop, som hun kalder en løvekrop. En krop hvor man kan se musklerne spille under huden.

For ja, man bliver stærk af yoga, men hvad er idealet for en yogakrop egentlig? En metode der er udviklet til indiske teenagedrenge kan have en god effekt på vestlige mødres kroppe, men man kommer ikke til at ligne en teenager- med mindre man gør det i forvejen eller lever meget restriktivt.

På en måde er det betryggende, at en af de mest kendte yogier i USA for tiden også ser meget… almindelig ud. Blød mave. Gode lår. Men hvad hun kan med den krop!

Idealkroppen

Hvad er det for en krop vi drømmer om?

Nu har jeg lavet yoga i 16 år og før det havde jeg danset klassisk ballet i 12. Min erfaring fra alle disse år er – bl.a. – at man kan ændre på kroppen, men ikke meget og det tager lang tid. Selvom man taber sig meget, vil kroppen stadigvæk have den samme form.

Og kan man acceptere formen? I yoga arbejder vi på at sætte kroppens form ind i andre former og kan man så stille sig tilfreds med forsøget eller vil det altid være utilstrækkeligt?

Jeg ville ønske, jeg havde svaret og jeg ville ønske, jeg selv altid kunne stille mig tilfreds med min egen form.

Laver jeg yoga for større indre ro? Jo da. Laver jeg yoga for at få en velfungerende krop, der virker mange år endnu? Også det. Men jeg laver også yoga, fordi jeg til stadighed har en forestilling, en illusion, om at min krop vil ændre sig og blive til noget andet.

Ja, jeg kunne da være slankere og meget mere markeret med al den yoga, men hvorfor?

Man kan have en forestilling om, at man bliver ekstraordinær af at lave yoga. Det er der nogen, der gør. Men de har ofte ikke børn. Lyder det som en dårlig undskyldning? Vi bliver opdraget til at tro på, at selv med flere børn, hus, have, fuldtidsarbejde, kan vi forme kroppen, som vi ønsker det.

Men spørgsmålet er, om man ikke hellere vil bruge den energi på det andet? På børn, arbejde, socialt liv, kultur, etc. Nok får vi mere energi af at lave yoga, men det tager også tid.

Formålet med yoga er ikke at hæve sig eller hævde sig. Yoga skulle gerne vise os, at vi alle er et. Vi skulle gerne bruge den energi vi får, på at være noget for andre.

Derfor må jeg være meget tilfreds med, at jeg er rimelig almindelig.

 

 

Se her hvad yogaen gerne skulle gøre for os.

Læs lidt om yogafilosofi her.

No Comments

Leave a reply